Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın söndürmede havadaki oksijen konsantrasyonunun düşürülmesi veya alevlere kimyasal müdahalede bulunmak suretiyle yangının söndürülmesi prensibine göre çalışan sistemlerdir. Söndürmede bu güne kadar etkili olarak kullanılan gazlar, karbondioksit ve halon alternatifi temiz söndürücü gazlardır.
Söndürmede etkili olan FM-200 gazı UPS ve bilgi işlem odaları yangınlarının söndürülmesinde etkili olmaktadır. Esas itibarıyla CO2 elektriğin neden olduğu yangınların, temiz gazların bazıları ise elektronik aygıtların neden olduğu yangınların söndürülmesinde etkilidir.Karbondioksitli yangın söndürme sistemleri kolayca tutuşabilen malzeme ya da sıvılarla çalışan işletmeler, atom santralları, cila fabrikaları, kimyasal fabrikalar, otomobil endüstrisi v.s. tesislerde kullanılır.
 

Temiz söndürücü gazlar, elektrik şebeke merkezleri, yüksek gerilim bulunan tesisler, elektronik bilgi işlem merkezleri, telefon merkezleri, arşivler, müzeler vs. için etkili bir söndürücüdür.

Gazlı söndürme sisteminin bulunduğu mahalde sızdırmazlığın % 100 sağlanması gerekmektedir.
Söndürücü gazın tüpten boşaldıktan sonra belirli bir süre mahal içerisinde hapsedilmesi şarttır. Aksi takdirde  mahalin söndürülmesi ile ilgili problemler ortaya çıkabilir.

Sistem tipleri ve çalışma prensibi

Her iki tip gaz için de bir çapraz zonlu elektronik algılama ve boşaltma kontrol sistemine ihtiyaç vardır. Bu sistemde algılama hem iyonizasyon duman dedektörleri, hem de fotoelektrik duman dedektörleri vasıtası ile yapılır. İlk zondan alarm geldiğinde genel alarm bilgisini vermek için alarm zili çalmaya başlar. Eğer ikinci zondan da alarm gelirse alarm doğrulanmış olur. Alarm doğrulandıktan sonra 0-45 saniyeye ayarlanabilen bir gecikme süresi başlar. Bu süre boyunca flaşörlü kornalar kesikli kesikli çalar ve ışık verir. Mahalin kapılarının kapatılması gereklidir. Süre bitiminde gaz on saniyede mahale boşalır ve söndürme gerçekleşir. Gecikme süresi başladıktan sonra istenilirse boşaltma bekletme butonuna basmak sureti ile bu süre uzatılabilir ve boşaltma engellenebilir. Dedektörlerin algılamasından önce tehlike sezilmiş ise boşaltma el butonuna basmak sureti ile boşaltma otuz saniye içerisinde gerçekleşir.

Sistem elemanları

  • Çapraz zonlu bir yangın algılama ve boşaltma kontrol paneli
  • İyonizasyon duman dedektörleri
  • Fotoelektrik duman dedektörleri
  • Boşaltma el butonu
  • Boşaltma bekletme el butonu
  • Flaşörlü korna
  • Zil
  • Halon veya CO2 tüpleri
  • Tüp kontrol ünitesi
  • Solenoid van